See hetk kui oled jõudnud Olde Hansa restorani.

Kairi Tähe

Ausa ülestunnistusena pean tõdema, et ma polnud varem Olde Hansa restorani külastanud. Ja ehkki Tallinna vanalinnas jalutades juhataks tuttav karamelline mandlite lõhn sind otsejoones sinna, siis kuidagi on juhtunud nii, et mina veel polnud jõudnud seda restorani külastama. 

Kas teadsid, et Olde Hansa on Eesti üks vanimaid restorane. Maja, mis on nende koduks olnud juba üle 25 aasta,  siis maja enda ajalugu ulatub 700 aasta taha, olles Tallinna üks vanimaid hooneid.  Kõik, mida külaline näeb, kuuleb, maitseb või katsuda saab, on tehtud tolleaegseid eeskujusid silmas pidades, nii et majja astuja justkui ajarattasse satub, teejuhiks teenijarahvas.

Olde Hansa restoran ise on kogemus koos kõigega, mis seal pakutakse. Olgu see romantiliselt pime atmosfäär, keskaegsetes riietes ettekandjad ja loomulikult kogu menüü ise, mis on suuresti inspireeritud keskaegsetest toitudest. Just nende uut menüüd me sinna maitsma olimegi kutsutud. Pärast 25-aastast üht ja seesama menüüd, tundis peakokk Emmanuel Wille et on vaja muutust. Uus menüü on saanud inspiratsiooni renessansiajast ja tol ajal pakutud roogadest. Toorainetest kasutatakse vaid neid asju, mis olid kättesaadavad sel ajastul. Selge see, et 15. saj ei tuntud selliseid jumalavilju nagu kartul, kõrvits, tomat, kakao jne. Kuid ega Olde Hansa toidulaud sellepärast vaesem ole. Peakokk teab suussulavate hõrgutiste valmistamise saladust. See on niinimetatud slowfood tehnika. See on madalal temperatuuril pikaaegne küpsetamine, mis säilitab liha või köögiviljade pehmuse, mahlasuse, värvuse ja samuti intensiivistab maitse.

Olde Hansa

Olde Hansas on väga tähtsal kohal vürtside kasutamine. Kaneelid, kardemon, ingver, must pipar, safran, muskaat ja nelk – need on Olde Hansa toitude südameks. Aromaatsed hõrgutised valmivad Emmanuel Wille valvsa pilgu all, kes peab ülimalt oluliseks maitsete balansseeritust.

Igas maitsekoosluses ja roas peavad olema esindatud magus, soolane, hapu, mõru ja nn umami. See balansseeritus teebki Olde Hansa road vastupandamatuteks ja harva jääb külalise taldrik tühjaks söömata, olgugi et portsjonid on üsna mehemõõtu.

Meie kelneriks osutus Aldous Feuerwasser, kelleta kogu meie maitsev pärastlõuna poleks pooltki nii tore olnud. Lugusid ajaloost ja kogu Olde Hansa köögist, toorainest ja ka sellest, kuidas erinevad road on valminud. 

Loomulikult ei jätnud me küsimata, et miks nende jalanõud nii naljaka ninaga on. Tuli välja, et ühelt poolt on kogu nende rõivastus inspiratsiooni saanud keskajast, teisalt pidi nende ülessuunatud ninadega väga mugav uksi lahti hoida. Mine võta siis kinni, eks.

Toidust. 

Eelroa valiku tegime kergest kõhutäitest ja meie valikuteks osutusid Merewaldja uhke kostitus (16 EUR) ning Rewali pidulik mekkimistaldrik (15.50 EUR). 

Kindlasti ülelinna parim sibulamoos ja küüslaugukreem, mida serveeriti koos Maailmamere krabiga. Lihavaagna krooniks oli kindlasti külmsuitsutatud hirvefilee. 

Pearoad valiku tegime koos Aldous’ga. Menüü on äärmiselt rikkalik ja otsust teha polnud üldse mitte lihtne. Hinnatase on üldiselt vanalinnale omane, pearoa hinnad jäid vahemikku – 23.80 – 68 EUR. Minu valikuks osutus ülelinna kuulus hirvefilee, mis on 100% oma nime vääriline – Armastusega küpsetet hirvefilee (37.60 EUR). Ragnar valis sel Bürgermeistri ulukifileed (39 EUR)

Jookidest valisime Kallite Vürtsidega Maitsestet Veini ning tumedat meeõlu. Kõik valminud suure armastuse ja hoolega kohapeal. 

Ehkki meie kõhud olid magustoidu ajaks juba üleliia punnis, ei suutnud me kuidagi viimasest käigust loobuda. Küll aga pean ma mainima, et Olde Hansa suurima magusasõber ma pole. Olgu meelde tuletatud, et kogu nende menüü on koostatud vastavalt ajastule, luues maitseid pisut piiratud toorainest. Seega on väga tähtsal kohal erinevad vürtsid, mis läbivad ühtlaselt kogu menüüd. Olgu selleks kaneel või kardemon. 

Sel korral said meie valikuks Aadlike sametine hõrgutis Roosipuding (8 EUR), Safranipuding (8 EUR) ning õuna meemuhedik krõbeda kasukaga ( 12 EUR) 

Olde hansa

Enne veel kui rahuoleva mõmina saatel minema asusime, kostitas meie Aldous meid veel erinevate majanapsudega, mis vaid andis kinnitust, et meie teed tulevad Olde Hansasse kindlasti tagasi. 

Olde Hansa restoran

Ehk pakub huvi ka:

Kommenteeri