Mida lihtsam, seda lõbusam, eks? 

Mis oleks … kui mõni asi oleks lihtsam kui Sa arvad. Minu pisike kahe nublu ja ühe pika noormehega pere nõuab vaikimisi igal õhtul õhtusööki. Ja lõunasööki. Ja hommikusööki. Ning muidugi snäkke, ärgem unustagem snäkke!  Võiksin selle nõudmise juustusaiade ja pelmeenidega lahendada, aga see pole minu loomuses. Samuti pole minu loomuses tunde pliidi taga vaaritada kui samal ajal mõlemad jubinad on laualt paar õuna varastanud ja kui söök valmis, näen juba kaugelt nende nägudest, et nad isegi ei kavatse laua äärde tulla. 

Õhtusöögi valmistamine peaks olema lihtne. Kogu toidu planeerimise-valmistamise protsess peaks olema lihtne. Kui ootamatult tulevad külla külalised, ei peaks me pead valutama, et mis küll kiirelt lauale saaks. 

Mis oleks kui me selle aja, mis kulutame vaaritamisele-planeerimisele-muretsemisele, hoopis kulutame… nautimisele. Rõõmule. Toiduelamusele. 

See meeldiks Sulle, eks?

Minul on aastaid olnud üks lemmik ahjupott, mille soetasin kunagi Sõbralt Sõbrale paari euro eest. Ja ma kasutan seda mitu korda nädalas.  Olgu selleks ahjupasta või hoopis lihapallid.  Eriti meeldib mulle seal liha küpsetada, üks variant on teha mu ema legendaarset seapraadi. Minu mõte seisneb selles, et mul on umbes kümmekond lemmikretsepti, mida kasutan. Need tuttavad retseptid, mille koostisosade nimekiri on nii pähe kulunud, et poes jõuavad asjad nagu iseenesest ostukärusse. Ja kodus…kõik käib kiiresti ja juba tuttavat rada pidi. Vähemalt korra nädalas küpsetan ahjukana, millest järgmine päev on imelihtne valmistada üks kreemine kanapasta. Lihtne, eks? Kui Sa juba nii kui nii pead süüa tegema, tee nii, et järgmine päev ei peaks või kui peaksidki, siis vaid lihtsa vaevaga.

Aga täna ma kavatsen jagada üht lihatükki, millest valmistasin 3 (KOLM!) retsepti. 

1. Vürtsikad lihasaiad seesamiseemnetega suupisteteks

2. Õllene ahjuliha õhtusöögiks

3. Võileibade võileib hommikusöögiks. 

Vürtsikas lihasai

Mida lihtsam, seda lõbusam, eks?  Mis oleks … kui mõni asi oleks lihtsam kui Sa arvad. Minu pisike kahe nublu ja ühe pika noormehega pere nõuab vaikimisi igal õhtul õhtusööki. Ja lõunasööki. Ja hommikusööki. Ning muidugi snäkke, ärgem unustagem snäkke!  Võiksin selle nõudmise juustusaiade ja pelmeenidega lahendada, aga see pole… Eelarve >10 EUR 1 ahjupraad ja 3 erinevat võimalust European
mitmele: 3-4 ettevalmistus: küpsetamine:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

sul on vaja:

ca 250-300gr toorest liha. Mina lihtsalt lõikasin 3 viilu oma õhtusest ahjupraest. 

1 tšillikaun

2 muna

2 tl sinepit

1-2 hapukurki või 1 spl kappareid

Maitseaineid - 2 tl oreganot, 2 tl suitsupaprikat, 2 tl soola ja pipart, 1 tl suhkrut

Saia

Seesamiseemneid (Looduspoodidest leiad ka musti seesamiseemneid)

Õli praadimiseks. 

Õllene ahjupraad

1 ahjupraad Rakvere LK-lt

1pdl tumedat õlut

Maitseaineid (sool, pipar)

Mesi

Teraline sinep

Ürte (olgu selleks tüümiani või rosmariin, salvei või hoopis petersell)

Võileibade võileib

Ahjuprae ülejääke

Röstsaia

Punast kapsast

Majoneesi ja sinepit

MOOOSI

Praemuna ja parmesani juustu

instruktsioonid.

Töökäik on lihtne. Blenderda kõik koostisosad, määri röstsaiale. Seejärel aseta sai targurpidi seesamiseemnetesse ja prae. Tähtis on, et pannil oleks piisavalt õli ja et kuumus poleks nii kõrge, et seemned ära kõrbeks. Pigem hoia kuumus keskmisel tasemel ja prae kauem, et liha kindlasti ära küpseks. 

Õllene ahjupraad

Minu ja minu ema nipp seisneb alati selles, et lahkelt soola ja pipraga maitsestatud lihatükk vajab head pruunistust pannil. Kui see tehtud, siis ahjupotti, õlu ja maitseained (küüslauk, rosmariin, tüümiani, sibul) sisse ja ahju. 

120 kraadi ja ca 3 tundi. Kui Su ahjupotil pole kaant (nagu minu omal), siis foolium aitab hädast. 

Olen oma emalt õppinud seda, et kui külmikus leidub erinevaid ülejääke - (poolik sibul, paar oksa rohelist sibulat, küüslauku) siis tuleb need ka alati ära kasutada.

Eriti hea on kui Sul on alles parmesani juustu lõpp, tead, see kõva koorik. ÄRA KUNAGI SEDA ÄRA VISKA, see teeb Su kastme ja ahjupraadidega IMESI!  

Peale 2,5 tundi, võta kaas maha ja keera kuumus 220 kraadini ja küpsetada veel 25 min. 

Võileibade võileib

Määri saiale ohtralt võid ja pruunista pannil kuldpruuniks. 

Seejärel määri saiale sinep ja majonees. Pisut kapsast ja ohtralt liha. Seejärel pisut moosi ja värskelt küpsetatud praemuna. Veidi pipart ja pisut juustu. 

Ausõna, mul jookseb suu vett kui kirjutan seda...

märkmed.

Antud postitus on tehtud koostöös Rakvere LK-ga.

Ehk pakub huvi ka:

Kommenteeri