Ideid jõululauale ehk üks eriline kartulisalat Santa Bremori heeringaga.

Kairi Tähe

Kartulisalat on meie peres on juba aastakümneid erilisel kohal olnud. See poleks ka mingi eriline sündmus kui suur kauss kartulisalatit ei ilutseks keset söögilauda. Selles kohe on midagi. Midagi sellist, mis meeldib nii lastele, emale – isale, papale ja mammale. 

Meie tegime kartulisalatit, aga sel korral hapuka õuna ja heeringaga. Ja tead, see tuli nii paganama maitsev! Lisasime veel krõbedat lehtkapsast ja marineeritud punast sibulat. 

Aga et hommikul nälg jalust ei niidaks, siis jagan Sinuga veel üht üli-ülimaitsvat kooslust. Ja kui ma peaksin valima, et mis rohkem meeldis, siis seda on peaaegu võimatu teha.

Luban Sul selle tähtsa otsuse ise teha.

Võileib marineeritud peedi, heeringa ja kapparitega.

Vaja läheb – 

  • Üks paksem viil pehmet saia (sobib ka pehmik või hoopis sepik)
  • Peale määrimiseks meelepärast määret, meie kasutasime selleks Santa Bremori “Suitsutatud Antarktika krilliga” määrdevõid. Aga sobib ka toorjuust või merevaik või hoopis klassikaline taluvõi. 
  • Peotäis rukolat (ära seda ära unusta, sest peet ja rukola on 100% match made in heaven)
  • Sidrunimahl
  • Santa Bremori heeringas tilliõlis
  • Kapparit
  • Sool ja pipar ning pisut vedelat mett

Töökäik on äärmiselt lihtne. Alusta algusest ja määri oma saiaviilule meelepärast määret. Siis pisut rukolat ja paar tilka sidrunimahla. Siis õhukeseks viilutatud keedupeet ja selle peale heeringa lõigud. Kõige peale teelusikatäis kappareid. Pisut värskelt jahvatatud pipart ja kõige peale veidi mett. 

Võta hetk enne kui hammustad, tee endale üks kuum kohv ja naudi. Naudi kuuselõhna ja kodust jõulumaagiat. 

Aga nüüd selle kartulisalati juurde. 

Kui mulle väga meeldivad lihtsad toidud, siis siin on mõned asjad, millele ma tähelepanu juhiks. 

Esiteks – kartulid tee kohe hästi krõbedaks. Eriti lihtne on siis, kui sul on eelmisest õhtust jäänud üle keedukartuleid (nii juhtus meil igatahes). Lõika need neljaks ja piserda üle oliiviõliga. Maitsesta pisut soola ja pipraga ning pista ahju. 200 kraadi ja umbes 30-45 minutit. 

Valmista ette lehtkapsas ehk kale. Lõika juurelt lehed ära ja samamoodi – pane ahjuplaadile ja piserda üle veidikese oliiviõli ja soola-pipraga. Kui kodus leidub sidrunit, annab paar tilka sidrunimahla sellele veel viimase vajaliku lihvi. 

Õunad – need peaksid olema hapukamad. Ja lõika väikesteks kuubikuteks, kohe väga väikesteks. 

Punane marineeritud sibul. Seda on ka poes valmiskujul olemas, aga kuidagi on juhtunud nii, et meil leidub seda alati külmikus, kas isetehtud või siis seesama poe oma. 

Ise saad Sa seda teha ülilihtsalt – lõika  punane sibul õhukesteks viiludeks. Lisa 3-4 spl balsamico äädikat, 1 spl suhkrut, 2-3 spl oliiviõli ning paar keeret värskelt jahvatatud pipart. Sule õhukindlalt ja pane külmikusse. Juba 30 minuti pärast on need kasutusvalmis. 

Kastme jaoks sega kokku 150gr hapukoort, 75gr majoneesi, 1tl sinepit, 3 spl sidrunimahl, pisut soola ja pipart ning 1 spl mett. 

1 pakk Santa Bremori klassikalist heeringat õlis. See lihtsalt viiluta väiksemateks tükkideks. 

Ja nii hakkabki Su salat valmima. Lao kõik koostisosad vaagnale ja kalla üle kastmega. 

Ehk pakub huvi ka:

Kommenteeri