Minu ema legendaarne seapraad.

Kairi Tähe

Tean, et minu ja mu venna “kulinaarsed” oskused pärinevad meie kodust, õigemini kuulub kogu au meie emale. Tegelikult oli ka vanaema väga hea kokk. Ta kukkus õnnetult siis kui olin päris pisike ja teda iseseisvalt kõndimas ma polegi vist näinud. Ikka karkude ja mingi raami abiga. Aga tema lihapirukad – need viisid keele all.  Suur võitegu on temast inspireeritud, sest see kuidas ta oma põlvedel purgiga võid loksutas, ei lähe mul kunagi meelest.

Vist seetõttu on toit ka nüüd minu enda kodus erilisel kohal. Ja mida aeg edasi, seda rohkem kaasan Ruudit sellesse. Tean, et ta üsna suure tõenäosusega ei mäleta sellest midagi, aga ega ma ise ka ei mäleta, et vanaema ja ema oleks meid õpetanud. Me lihtsalt vaatasime pealt ja kogu info talletus ise kuskile ajusoppi. Jumal tänatu selle eest!

Nüüd, kus ema haige on ja vanaema juba mitu aastat pole, on nende toidud ja retseptid veel erilisemaks muutunud. Minu ema seapraadi oma maitsnud arvatavasti tuhanded inimesed. Olgu südatalv või kuum suvi, just seda tellitakse siiani tema tehtud peolaudadele. Täpsustan, telliti.

Mis seal salata, ma natuke muutsin retsepti. Lihtsalt uudishimu sai minust võitu. Tahtsin teada, kas selle saab teha veel maitsvamaks. Aus vastus on, et ma ei saanud seda teada. Mõlemad on head, kohe väga-väga head. Selles konkreetses retseptis on natukene mind ja natukene minu ema. Koos ühes lihtsas ahjupraes.

Seapraad

Tean, et minu ja mu venna “kulinaarsed” oskused pärinevad meie kodust, õigemini kuulub kogu au meie emale. Tegelikult oli ka vanaema väga hea kokk. Ta kukkus õnnetult siis kui olin päris pisike ja teda iseseisvalt kõndimas ma polegi vist näinud. Ikka karkude ja mingi raami abiga. Aga tema lihapirukad –… Eelarve >10 EUR Minu ema legendaarne seapraad. European
mitmele: 4 ettevalmistus: küpsetamine:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 3.2/5
( 9 voted )

sul on vaja:

 

ca 1kg kamara ja väikese pekiga tagaosa- või abaosatükk, sobib ka kamaraga seljatükk (karbonaad)

sool ja pipar

2-3 küüslauguküünt

3-4 õuna

2 loorberilehte

punt tüümiani

0,25ml õunasiidrit

2spl õunaäädikat (kui kapis juhtub olema)

vett

1 spl jahu ja 2 spl pehmet võid (kastme jaoks)

2 tl mett

1 tl sinepit

 

instruktsioonid.

Eelmisel päeval maitsesta liha soola ja pipraga ning tõsta külmikusse. Ära maitsestamisega koonerda ja armastusega ole eriti helde 🙂

Järgmisel päeval võta liha vähemalt tunniks külmikust välja ja jäta toatemperatuurile seisma.

Võta välja ahjupott, mis sobib ka pliidil pruunistamiseks. Pane sinna heldelt õli ja pruunista oma sealiha korralikult igast küljest.

Viiluta õunad ja purusta küüslauguküüned. Seejärel sega kokku mesi, õunasiider ning kui on, lisa 2 spl õunaäädikat.

Määri lihale sinep ja lisa ahjupotti kõik komponendid - õunaviilud, küüslauk, tüümian, loorberilehed. Vala peale meega õunasiider ja lisa nii palju vett, et liha oleks enam vähem kaetud.

Kata ahjupott kindlalt fooliumiga ja küpseta 170 kraadi jures ca 2-2,5 tundi.

Kui liha valmis, tõsta see enne serveerimist puhkama ja tee küpsetamisel tekkinud vedelikust kaste. Selleks kurna vedelik kuumutusnõusse. Sega jahu ja pehme või ühtlaseks massiks ning lisa kastmevedelikku väikeste tükkidena. Kuumuta madalal temperatuuril.

 

märkmed.

Serveerisin ahjupraadi bataadi-kartulipüree ja jõhvikatega.

Ehk pakub huvi ka:

Kommenteeri