Kapsa-lihapallid tomatikastmes

Kairi Tähe

Ma pole ammu ühtegi retsepti avaldanud. Mitte, et ma enam süüa ei teeks, kuid toit täidab viimasel ajal üsna primitiivseid eesmärke – et saaks perel kõhu täis. Eks see olegi ju toidu peamine eesmärk ja kartul-jahukaste-sardellid teeksidki seda ning vägagi edukalt, aga see pole minu eesmärk. Ma olen alati mõelnud, et toit on üks nendest vähestest elamustest, mida ma saan endale alati lubada. Reisimine tekitab ka elamusi, uued riided-autod-asjad – nad kõik võivad tekitada elamusi, aga kas ma saan seda alati endale lubada? Veelgi enam, kas peaksingi?

Aga toit. See on hoopis teine tera. Mulle meeldib lihtsatest asjadest maitsva söögi valmistada. Sellise, mille sööjad mõmisevad ja kiidavad. Võib-olla on mu publik liiga lihtne, aga mulle väga piisav. Olgu mu publikuks Ragnar ja Ruudi või hoopis Anneli, Kaydi ja Kati. Või hoopis vennapoeg Jarmo, kes peale sööki ühe hingetõmbega ütleb: “Aitäh, kõht on täis, väga maitsev oli.” Tegelikult peaksin kirjutama seda tühikuteta, siis saaks vast paremini aimu, kui kiiresti see lause tal suust tuleb. Aga mulle piisab. Rohkemgi veel.

Paar kuud tagasi tulin mõttele kui prooviks õhtusöögi teha nii, et ostukorv jääks alla 10 EUR. Siin üks järjekordne tõestus, et see on võimalik. Kuna mul on kodus alati nö must-have tooted, siis poest pidin jälle tooma 5 peamist komponenti – kapsas, hakkliha, konservtomatid, kartul ja riis. 

Kapsa-lihapallid tomatikastmes

Ma pole ammu ühtegi retsepti avaldanud. Mitte, et ma enam süüa ei teeks, kuid toit täidab viimasel ajal üsna primitiivseid eesmärke – et saaks perel kõhu täis. Eks see olegi ju toidu peamine eesmärk ja kartul-jahukaste-sardellid teeksidki seda ning vägagi edukalt, aga see pole minu eesmärk. Ma olen alati mõelnud,… Eelarve >10 EUR Kapsa-lihapallid tomatikastmes European
mitmele: 4 ettevalmistus: küpsetamine:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.0/5
( 2 voted )

sul on vaja:

250gr kapsast

400gr kodust hakkliha

150gr pikateralist riisi

2 muna

tüümiani, soola, pipart

Kaste

praadimiseks õli

sibul ja paar küüslauguküünt

2 spl tomatipüreed (Heinz ketšup ajab ka asja ära)

400gr konservtomateid

2dl kanapuljongit

ca 0,5 sidruni mahl

1-1,5tl suhkrut

1tl soola

musta pipart, tüümiani, 2 loorberilehte

 

instruktsioonid.

 

Esmalt keeda riis ja lase sel jahtuda.

Pane vesi kannuga tulele ja haki kapsas üsna peeneks. Kalla kuum vesi kapsale ja lisa ka maitseks soola. Mina pigistasin ka pisut sidrunit.

Enne kui komponendid kokku segad, pane kaste tulele. Mida kauem see podiseb, seda rikkalikum maitse tuleb.

Pruunista õlis hakitud sibul ja küüslauk. Lisa konservtomatid, tomatipüree ja puljong ning ülejäänud maitseained. Lase madalal tulel podiseda.

Siis sega kokku riis, nõrutatud kapsas ja maisestatud hakkliha.

Kui kaste valmis, pane ahi tööle. 200 kraadi.

Vormi hakkliha-kapsa-riisisegust golfisuurused pallid ja pane ahjupotti. Vala üle kastmega. Puista peale veel pisut musta pipart ja tüümiani. Ning pane ca 40 minutiks ahju.

märkmed.

Keetsin kõrvale kartulied ja sügavkülmikust leidsin rohelisi ube. Praadisin need võis ja küüslaugus ilma sulatamata. Tavaliselt jäävad need mõnusalt krõmpsud, seekord jäid liiga kauaks pannile, kuna Ruudil oli hädasti vaja näidata oma uut raamatut. 🙂

Ehk pakub huvi ka:

Kommenteeri